Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-04@14:30:50 GMT

متن‌هایی برای کربلا و وقایع دراماتیکش

تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۸۹۹۸۳۴

متن‌هایی برای کربلا و وقایع دراماتیکش

فرهنگ > تئاتر - «کوفیان»، «وین راه بی‌نهایت»، «واقعه در واقعه»، «باد سرخ»، «در سایه‌سار سوگ سکوت» و «فرزند فریاد» از جمله نمایشنامه‌هایی‌اند که با موضوع محرم، عاشورا و قیام امام حسین (ع) نوشته شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، یکی از مظاهر بروز واقعه عاشورا و قیام کربلا در هنر را می‌توان در متون دراماتیک جست‌وجو کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حادثه‌ای دراماتیک که هر بار از زاویه‌ای بر صحنه نمایش تکرار می‌شود و از جمله نمونه‌های آن می‌توان به «کوفیان» نوشته حسن باستانی، «وین راه بی‌نهایت» به قلم نصرالله قادری، «واقعه در واقعه» اثر صادق عاشورپور، «باد سرخ» با سه اثر از قدرت‌الله فتحی، محمود مهدوی و کریم عظیمی، «در سایه‌سار سوگ سکوت» از میلاد اکبرنژاد و «فرزند فریاد» باز هم از صادق عاشورپور اشاره کرد.

کوفیان

«كوفیان» نمایشنامه‌ای است از حسن باستانی، با موضوع ماجرای بیعت گرفتن مسلم‌بن‌عقیل از مردم كوفه. این كتاب دومین جلد از مجموعه نمایشنامه ماه است كه توسط مركز هنرهای نمایش حوزه هنری تولید و توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

«کوفیان» بر مبنای تئاتر شرقی نوشته شده و تمام عناصر تئاتر شرق در آن دیده می‌شود. بخشی از این نمایشنامه براساس تاریخ نوشته شده و بخشی از آن با استفاده از تخیلات نویسنده. در این نمایشنامه شخصیت‌هایی كه چندان نقش تاریخی نداشته‌اند، مورد توجه قرار گرفته و بسط داده شده‌اند.

به طور كلی در نمایشنامه «كوفیان» شخصیت‌پردازی مورد توجه قرار گرفته و سعی شده با توجه بیشتر به شخصیت‌های غیرمهم و خیال‌پردازی‌ در مورد آن‌ها، به صورتی كه به واقعیت لطمه‌ای نخورد داستانی جذاب‌تر روایت شود. نكته دیگری كه در این نمایشنامه قابل ذكر است این كه نویسنده شخصیت‌ها را خاكستری و نه سیاه و سفید دیده است.

وین راه بی‌نهایت

این کتاب، نمایشنامه‌ای است به قلم نصرالله قادری که در 67 صفحه و به صورت گفت‌وگویی میان 11 شخصیت، درباره سلمان محمدی از عاشقان و مریدان حسین‌بن‌علی(ع) نوشته شده است. نمایش‌نامه «وین راه بی‌نهایت» نخستین بار به كارگردانی دكتر محمود عزیزی در اسفند 84 در تالار اندیشه حوزه هنری روی صحنه رفت.

در بخشی از متن نمایشنامه آمده است: «من خواب بودم. خواب دیدم كه بیدارم. من بیدار بودم كه در خواب گم شدم! من بیابانی دیدم تشنه! با انبوه نامردان. من زنی دیدم آبی! مهربان، كه مرد تشنه را آب داد. من بیدار بودم كه خواب دیدم تشنه‌ام. من در خواب، بیدار بودم تشنه! آیا كسی هست كه مرا سیراب كند؟ اینجا كجاست؟ من كیستم؟ تو كیستی؟ من كجای این خاک ایستاده‌ام؟ ایران من كجاست؟ و من چرا آرام ندارم؟»

سلمان فارسی، روزبه، صحابی ایرانی بود که پیامبر اسلام او را از خود خواند و به سلمان محمدی شهرت یافت.

واقعه در واقعه

این مجموعه که دفتر چهارم از مجموعه نمایشنامه‌های بچه‌های مسجد است را صادق عاشورپور در 133 صفحه نوشته و شامل دو نمایشنامه است كه زمان آن‏ها به ‏دوران امام حسین (ع) و حكومت پیامبر (ص) برمى‏گردد. «واقعه در واقعه» با هفت شخصیت، در یک پرده و یک صحنه نوشته ‏شده و داستان آن درباره بى‏وفایى كوفیان نسبت به امام حسین (ع) و همراه شدن آن‌ها با سپاه یزید است.

«یک بار دیگر بلال» با 18 شخصیت، شامل دو پرده و دو صحنه و داستان بلال حبشى است که شامل مواردى‏ چون اسلام آوردن او، ازدواجش، انتخاب شدنش به عنوان مؤذن از طرف حضرت رسول (ص)، شرح شكنجه‏های رفته بر او و ... است.

باد سرخ

این نمایشنامه که برای نخستین بار در سال 1379 به کوشش دفتر بچه‌های مسجد به انتشار رسید و هشتمین عنوان این مجموعه است، مشتمل بر سه نمایشنامه است. «باد سرخ» نوشته قدرت‏الله فتحى، ماجراى گفتگوى دو برادر درباه قصور و كوتاهى است كه در اجراى احكام دینى مرتكب شده‏اند و شرح بیدارى ‏آن‏ها، با الهام از قصه‏هاى حضرت یوسف (ع) و حضرت ابراهیم (ع).

«شبنم سپیده دمان» نوشته محمود مهدوى، داستان نیت پلید حارث، از دشمنان امام حسین (ع)، برای كشتن طفلان مسلم در مقابل ‏گرفتن انعام از عبیدالله ابن زیاد است و تلاشى كه همسرش براى بیدارى ‏و اصلاح او انجام مى‏دهد. «زاغ‌هاى شب» سومین نمایشنامه این مجموعه نوشته كریم عظیمى، قصه‏اى ‏است درباره هابیل و قابیل.

در سایه‌سار سوگ سکوت

این نمایشنامه که جلد یازدهم مجموعه نمایشنامه‌ بچه‌های مسجد است، شامل دو نمایشنامه تک پرده‏اى از میلاد اكبرنژاد است.

نخست «در سایه‏سار سوگ سكوت» که در صحنه خالى اش، چهار زن رو به‏ حاضران بر پرده نقاشى دیده مى‏شوند. كنیز هند، همسر یزید كه برخلاف مادرش از دوستداران على (ع) و خاندانش‏ است، به همراه كنیز دیگرى به نام شهرزاد، جریان ورود اسراى كربلا و گفتگوى حضرت زینب (س) با یزید را براى هند بازگو مى‏كنند.

نمایشنامه دیگر «آخ! اگر بارون بزنه» با دو شخصیت، داستان زن و مردى است كه‏ براى شفاى فرزندشان نذر مى‏كنند سه روز متوالى به نقل جریان ‏عاشورا براى مردم بپردازند.

فرزند فریاد

این کتاب نیز جلد دوازدهم مجموعه نمایشنامه بچه‌های مسجد است. این كتاب شامل دو نمایشنامه از صادق عاشورپور است.

«فرزند فریاد» نمایشنامه‏اى است با 19 شخصیت كه ماجراى آن در شهر كوفه رخ داده و ماجراى رشادت‏هاى حجر یكى از یاران‏ حضرت على (ع) و از دوستداران اهل بیت، پس از به شهادت ‏رسیدن آن حضرت و امام حسن (ع)، در زمان حكومت معاویه است.

نمایشنامه دیگر نیز «تربت آستان» نام دارد که با هفت شخصیت در كلبه‏اى در بیایان مى‏گذرد و داستان بازرگانى است كه در یک سفر تجارى، اموالش توسط راهزنان غارت مى‏شود. بازرگان به كلبه راهدارى مى‏رسد و پس از استراحت در آن جا تصمیم مى‏گیرد براى تجارتى دیگر به كربلا برود. راهدار كه دختر نابینایى دارد از او مى‏خواهد مشتى از تربت كربلا براى آن‏ها بیاورد. بازرگان كه فراموش كرده به وعده خود عمل كند، مشتى از خاک صحرا را در دستمالى مى‏پیچد و به عنوان تربت كربلا به آن‏ها مى‏دهد، اما ...

57242

کلید واژه‌ها : تئاتر - نمایشنامه -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۹۹۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر خوب| شهری که پرنده‌ها هم حواسشون به تمیزی هست

معاون خدمات شهری شهردار کربلا در جریان سفر به اصفهان با مشاهده کلاغی که با گرفتن لیوان یکبار مصرف به نوک خود روی سطل زباله نشسته بود، در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت: اصفهان، شهری است که پرنده‌ها هم حواسشون به تمیزی آن هست!

به گزارش خبرگزاری ایمنا، هیئت عراقی شامل علی یحیی‌عبد، معاون خدمات شهری شهردار کربلا همراه با برخی مسئولان این شهر زیارتی در هفته فرهنگی اصفهان مهمان نصف جهان بودند.

معاون خدمات شهری شهردار کربلا هنگام قدم زدن نزدیک میدان امام (ره) بود که صحنه جالبی نظر او را جلب کرد؛ او با مشاهده کلاغی که با گرفتن لیوان یکبار مصرف به نوک خود روی سطل زباله نشسته بود، عکس می‌گیرد و آن را فضای مجازی از جمله فیسبوک به اشتراک می‌گذارند.

یحیی‌عبد در صفحه شخصی خود در فیسبوک نوشت: اصفهان، شهری است که پرنده‌ها هم حواسشون به تمیزی آن هست!

نخست‌وزیر عراق این پست معاون شهردار کربلا را لایک کرد.

کد خبر 750364

دیگر خبرها

  • خبر خوب| شهری که پرنده‌ها هم حواسشون به تمیزی هست
  • ردپای انگلیسی‌ها در حدیث امام صادق (ع)/ ساخته‌های ذهنی یک منبری
  • گزارش چند سازمان حقوق بشری در مورد رابطه رهبران کشور‌ها با مطبوعات
  • شوفرهایی که خواننده شدند + فیلم
  • ◄ زمان افتتاح فرودگاه کربلا اعلام شد!
  • عرضه «پرونده مختارنامه» در نمایشگاه کتاب تهران
  • کارنامه تحولی آغازی برای اجرای سند تحول بنیادین است
  • کربلا قطعا جنت الاعلامه + فیلم
  • به ما دروغ گفتند و علیه بانک مرکزی امضا گرفتند
  • «چشم‌ها تنها برای دیدن نیستند»